Naar hoofdinhoud
Een vrouw zit achter het stuur van een personenauto. Naast haar zit een  man die naar haar kijkt.

WRM 72: Bijzondere verrichtingen categorie A

Volg deze bijscholingscursus om je WRM-bevoegdheid te verlengen

Voor wie?

De WRM-bijscholingscursussen worden gegeven door partners van IBKI. Je moet alles via deze partners regelen. Dit overzicht is slechts om je te helpen om de juiste bij jou in de buurt te vinden.

Details over deze WRM-bijscholingscursus

OmschrijvingOnderwerp #Aantal dagdelenGeschikt voor

Bijzondere verrichtingen categorie A

WRM 72

2

Categorie A

Aanbieders van deze WRM-bijscholingscursus

OpleidingsinstituutPlaatsBijzonderhedenLinks

KNMV

Arnhem

https://knmv.nl/

Leerdoelen bijscholingscursus WRM 72


Algemene doelstelling

Deze bijscholing is bedoeld om de kennis opgedaan tijdens de WRM A deel 1A leerdoel 4 kort te herhalen maar vooral een verdieping in de volgende punten:

  1. Na het volgen van deze bijscholing kan de rij-instructeur nog concreter de essentiële en niet-essentiële handelingen gecombineerd met deelhandelingen en de eventueel daaruit voortvloeiende foutgedragingen van iedere AVB-oefening benoemen.

  2. De instructeur kan de techniek qua bediening en kijkgedrag van iedere oefening vertalen naar een praktijksituatie die voorkomt tijdens de rijlessen AVD. Uiteraard is deze bijscholingscursus gebaseerd op het gewenste rijgedrag beschreven in de Rijprocedure A. Benodigde kennis is noodzakelijk om een kandidaat te kunnen voorbereiden op het AVB-examen bij het CBR. Indien nodig moet een instructeur een gedegen inhoudelijk discussie kunnen voeren met een CBR-examinator.

Toelichting algemene doelstelling

Het beschikken over de juiste kennis, zonder de eigen interpretatie die een persoon altijd is geneigd ergens aan te geven, van de rijprocedure is essentieel voor de instructeur om zijn werkzaamheden met een juiste mate van kwaliteit te kunnen uitvoeren.

Tijdens deze bijscholing worden de 12 bijzondere verrichtingen behandeld die onderdeel zijn van het AVB-examen. Het gaat vooral om de bijzondere verrichtingen die onderdeel zijn van het getrapte examentraject vallen niet onder deze bijscholing.

De deelhandelingen en foutgedragingen die in de voertuigbeheersing voor (kunnen) komen zijn essentieel om te kennen als instructeur en deze te kunnen benoemen en herkennen bij een kandidaat. Wanneer een kandidaat tijdens de rijlessen AVB de techniek fout aanleert kan dit leiden tot risicovolle situaties tijdens de verkeersdeelname.

Niet alle onderstaande leerdoelen worden (uitgebreid) getoetst tijdens de opleiding WRM-A instructeur, daar waar daardoor kennis ontbreekt/is verdwenen is deze bijscholing van sterk toegevoegde waarde. 

Leerdoelen

  1. De rij-instructeur kan benoemen wat er in de rijprocedure staat m.b.t. de zithouding, het wegrijden, het op-terugschakelen en het bedienen van de remmen.

  2. De rij-instructeur kan uitleggen waarom de bediening en zithouding belangrijk zijn bij de AVB-oefeningen.

  3. De rij-instructeur kan de AVB-oefeningen demonstreren conform de rijprocedure.

  4. De rij-instructeur kan benoemen welke uitvoeringscriteria per oefening gelden volgens de rijprocedure.

  5. De rij-instructeur kan uitleggen waarom deze eisen per AVB-oefening belangrijk zijn.

  6. De rij-instructeur kan per oefening de deelhandeling en foutgedragingen benoemen en eventueel tijdens de verkeersdeelname daaruit voortvloeiende gevolgen ervan benoemen en verklaren.

  7. De rij-instructeur kan de verbanden tussen de AVB-oefeningen en de AVD-lessen benoemen en verklaren.

  8. De rij-instructeur kan zijn/haar rol als coach in het lerend leren proces i.p.v. beoordelaar zijn benoemen en toepassen.


Belangrijk:

  • De aanbieders van deze nieuwe WRM-bijscholingscursus worden t.z.t. bekend gemaakt.

  • Per opleider staat de (hoofd)locatie erbij. Sommige opleiders hebben meerdere locaties die niet alle bijscholingscursussen geven. Neem contact met ze op voor meer info.

  • Een rijschool mag alleen eigen medewerkers bijscholen als het in de tabel van gecertificeerde opleiders staat.

  • FAM of LBVI geeft aan dat de opleider lid is van de vereniging van rij-instructeuropleidingsinstituten LBVI of FAM verkeersscholen. Het betekent dat de opleider cursussen aanbiedt die voor de FAM of LBVI zijn gemaakt.

  • Als Rijopleiding in Stappen ofwel RIS-instructeur moet je speciale bijscholingscursussen volgen die meetellen voor WRM & RIS. Deze bijscholingscursussen moeten gegeven worden door een RIS-docent van een RIS-erkende opleider. Meer info over RIS

  • Als KNMV Gediplomeerd Instructeur ofwel KGI-instructeur moet je speciale bijscholingscursussen van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) volgen die meetellen voor WRM & KGI. Meer info over KGI