Naar hoofdinhoud
Een rijinstructeur en twee andere personen in een auto. De rijinstructeur wijst ergens naar.

WRM 74: Lesgeven aan leerlingen met een lichamelijke beperking (theorie)

Volg deze bijscholingscursus om je WRM-bevoegdheid te verlengen

Voor wie?

De WRM-bijscholingscursussen worden gegeven door partners van IBKI. Je moet alles via deze partners regelen. Dit overzicht is slechts om je te helpen om de juiste bij jou in de buurt te vinden.

Details over deze WRM-bijscholingscursus

OmschrijvingOnderwerp #Aantal dagdelenGeschikt voor

Lesgeven aan leerlingen met een lichamelijke beperking (theorie)

WRM 74

2

Categorie B

Aanbieders van deze WRM-bijscholingscursus

OpleidingsinstituutPlaatsBijzonderhedenLinks

Leerdoelen bijscholingscursus WRM 74


Motivatie

Als rij-instructeur kun je leerlingen tegenkomen die een lichamelijke beperking hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan om problemen met hun zicht, hersenen, motoriek, of een combinatie hiervan. Sommige mensen worden met zo’n beperking geboren (toekomstige bestuurders), maar anderen krijgen pas op latere leeftijd een beperking (mensen die al een rijbewijs hebben). Hierdoor kan het besturen van een gewone auto moeilijk worden.

Gelukkig zijn er betaalbare aanpassingen beschikbaar, zodat mensen toch zelfstandig kunnen rijden. Hiervoor is wel training nodig in een aangepaste lesauto en soms zelfs een hele aangepaste rijopleiding. Het is daarom belangrijk dat rij-instructeurs goed op de hoogte zijn van wat er mogelijk is, waar ze speciaal op moeten letten, welke procedures het CBR volgt, en welke risico’s er kunnen zijn bij het lesgeven aan mensen met een beperking.

Algemene doelstelling

Aan het einde van deze bijscholing weet de rij-instructeur welke verschillende aanpassingen er voor auto's mogelijk zijn. Hij kan inschatten welke aanpassing past bij welke beperking en kent de belangrijkste regels en wetten over autorijden met aanpassingen. De rij-instructeur is zich er ook van bewust dat het CBR uiteindelijk beslist welke aanpassingen nodig zijn.

Doelgroep

De bijscholing Lesgeven aan leerlingen met een lichamelijke beperking is bestemd voor rij-instructeurs WRM-B.

Leerdoelen

  1. De deelnemer kan de CBR-procedure voor leerlingen met een beperking, die in het bezit zijn van een rijbewijs uitleggen.

  2. De deelnemer kan de CBR-procedure voor leerlingen met een beperking, die nog niet in het bezit zijn van een rijbewijs uitleggen.

  3. De deelnemer kan de de CBR-procedure Mededeling op basis van geschiktheid en bekwaamheid uitleggen.

  4. De deelnemer kan uitleggen wat het verschil is tussen de begrippen rijvaardigheid en rijgeschiktheid.

  5. De deelnemer kan de verschillende soorten gezondheidsverklaringen interpreteren en invullen.

  6. De deelnemer kan de betekenis herkennen/opzoeken van de codes op een rijbewijs met behulp van de EU codelijst zoals genoemd in de Regeling Coderingen Beperkingen Rijbevoegdheid.

  7. De deelnemer kan de meest voorkomende lichamelijke beperkingen en bijbehorende symptomen in de domeinen Zien, Denken, Doen omschrijven.

  8. De deelnemer kan inschatten op welke aspecten de focus van de rijtest bij het CBR ligt, zodat hij hierop kan anticiperen tijdens het trainen van de leerlingen.

  9. De deelnemer kan de meest voorkomende aanpassingen in de auto (licht, middel, hightech) en bijbehorende voorbeelden benoemen.

  10. De deelnemer kan analyseren welke aanpassingen in de auto kunnen worden ingezet bij de meest voorkomende aandoeningen.


Belangrijk:

  • De aanbieders van deze nieuwe WRM-bijscholingscursus worden t.z.t. bekend gemaakt.

  • Per opleider staat de (hoofd)locatie erbij. Sommige opleiders hebben meerdere locaties die niet alle bijscholingscursussen geven. Neem contact met ze op voor meer info.

  • Een rijschool mag alleen eigen medewerkers bijscholen als het in de tabel van gecertificeerde opleiders staat.

  • FAM of LBVI geeft aan dat de opleider lid is van de vereniging van rij-instructeursopleidingsinstituten LBVI of FAM verkeersscholen. Het betekent dat de opleider cursussen aanbiedt die voor de FAM of LBVI zijn gemaakt.

  • Als Rijopleiding in Stappen ofwel RIS-instructeur moet je speciale bijscholingscursussen volgen die meetellen voor WRM & RIS. Deze bijscholingscursussen moeten gegeven worden door een RIS-docent van een RIS-erkende opleider. Meer info over RIS

  • Als KNMV Gediplomeerd Instructeur ofwel KGI-instructeur moet je speciale bijscholingscursussen van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) volgen die meetellen voor WRM & KGI. Meer info over KGI