Naar hoofdinhoud
Een foto van een hand van een oudere man die een formulier invult op een tafel. Aan de overkant zie je de handen van de mensen aan de andere kant van de tafel.

Examenreglement: APK zware (bedrijfs)voertuigen (APK 1)

Ingangsdatum: 01-10-2024, versie -

Examenreglement: APK zware (bedrijfs)voertuigen (APK 1)


Inhoudsopgave

1 Algemene bepalingen

2 Toelating tot het examen

3 Regeling van het examen

4 Uitvoering van het examen

5 Slotbepalingen
6 Voorbeeld bevoegdheidspas


1 Algemene bepalingen

Artikel 1: Algemeen

Reglement voor het afnemen van het examen keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen (APK1) zoals bedoeld in de artikelen die betrekking hebben op de eisen te stellen aan gekwalificeerd personeel en die zijn vastgelegd in de Ministeriële regeling houdende vaststelling regels erkenning voor en bevoegdheid tot het uitvoeren van de periodieke keuring van motorrijtuigen en aanhangwagens, zoals voortvloeit uit de artikelen 84, eerste lid, en artikel 85a van de Wegenverkeerswet 1994. Goedgekeurd door de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer (RDW) bij brief d.d 1 oktober 2024, kenmerk: 24.0042499.

Artikel 2: Begripsomschrijvingen

  1. Directeur: Directie van de Dienst Wegverkeer (RDW).

  2. Stichting: Stichting VAM, opleidingsin­stituut voor het motorvoertuig-, tweewieler‑ en aanverwant bedrijf, handelend onder de naam IBKI.

  3. IBKI: Het in artikel 19a van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK instituut voor examinering en certificering voor de Mobiliteitsbranche. IBKI is belast met de uitvoering van het examen keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen (APK1).

  4. Commissie: Commissie, die onder verantwoordelijkheid van de Stichting is belast met het afnemen van en rapporteren over het verloop van het examen.

  5. Gecommitteerde: Degene die door de Directeur is aangewezen om steekproefsgewijs toezicht te houden op het verloop van het examen.

  6. Deelnemer: Degene die ter deelneming aan het examen is ingeschreven.

  7. Examen: Toetsing om te beoordelen of de deelnemer kandidaat voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot de vereiste kennis voor het verrichten van keuringen als bedoeld in artikel 75, van de Wegenverkeerswet 1994.

  8. Diploma: Het diploma Keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen als bedoeld in artikel 20, eerste lid van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK, dat wordt uitgereikt aan de deelnemer die voor het examen is geslaagd.

  9. Bevoegdheidspas: De in artikel 21 van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK genoemde bevoegdheidspas.

  10.  Verklaring Omtrent het Gedrag: (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Artikel 3: IBKI

  1. IBKI is verantwoordelijk voor de gehele gang van zaken met betrekking tot het examen.

  2. IBKI draagt het uitvoeren van de examineringwerkzaamheden op aan een commissie.

  3. Het examen staat onder toezicht van een gecommitteerde.

  4. IBKI draagt er zorg voor dat de gecommitteerde in de gelegenheid wordt gesteld datgene te doen wat voor de vervulling van de taak nodig is.

Artikel 4: De commissie

  1. De commissie is onder verantwoordelijkheid van IBKI belast met het afnemen van het examen.

  2. De leden van de commissie worden telkens voor de duur van één examen door het bestuur van de Stichting benoemd.

  3. De commissie bestaat uit minimaal 2 commissieleden.

  4. Een commissielid mag nimmer zijn leerlingen, naaste familieleden of zakelijke relaties (personeel inbegrepen) examineren.

2: Toelating tot het examen

Artikel 5: Toelating tot het examen keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen

  1. Aan het examen kunnen slechts deelnemen zij, die in het bezit zijn van ten minste één van bewijsstukken zoals deze staan vermeld in de geldende in de Staatscourant gepubliceerde “Regeling voorwaarden deelname examen keurmeester lichte en zware (bedrijfs)voertuigen en landbouwvoertuigen” van de Directie van de Dienst Wegverkeer (RDW).

     

    Deze regeling staat op www.overheid.nl via de onderstaande URL:

     

    https://wetten.overheid.nl/BWBR0044647/2024-10-01

    Bij het aanmelden voor het examen keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs) voertuigen dient de deelnemer aan IBKI een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), afgegeven door het Ministerie van Veiligheid en Justitie, te overleggen waaruit blijkt dat er geen belemmering is voor het uitvoeren van de taken als APK keurmeester.

     

    Het APK-keurmeesterprofiel omvat de onderstaande functie-aspecten die bij de VOG-aanvraag onderwerp zijn van de screening. De VOG voor de APK-keurmeester kan digitaal worden aangevraagd bij dienst Justis. De procedure voor het aanvragen van een VOG staat hier.


    Bij een papieren VOG-aanvraag via de gemeente dienen deze functie-aspecten aangekruist te worden onder de kop Algemeen screeningsprofiel:

    11   Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen.

    12   Met gevoelige/vertrouwelijke informatie omgaan.

    21   Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan.

    41   Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc).

    61   Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen.

    De procedure voor het aanvragen van een VOG staat op ibki.nl.

     

    De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) mag niet ouder zijn dan zes maanden.

     

    Op de website van dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie staat aanvullende informatie over de VOG www.justis.nl/vog.

     

    Iedereen kan zich rechtstreeks aanmelden bij IBKI. Bij IBKI moeten ook alle noodzakelijke bewijsstukken worden ingediend.

3: Regeling van het examen


Artikel 6. Regeling van het examen

  1. Het examen wordt ten minste éénmaal per kwartaal afgenomen, indien zich hiervoor meer dan 16 deelnemers hebben aangemeld. Het volledige examen duurt een halve dag.

  2. De inschrijving voor het examen vindt plaats door rechtstreekse aanmelding bij IBKI.

  3. De deelnemer wordt tijdig geïnformeerd over alle verplich­tingen die voor hem gelden om aan het examen te kunnen deelnemen.

  4. Indien daartoe aanleiding bestaat zal over de uitvoering van dit artikel overleg met de Direc­teur worden vastgesteld. De datum en plaats waar het examen zal plaatsvinden wordt tijdig vast­gesteld in over­leg met de Directeur.

  5. De inschrijving van de deelnemer voor het examen is pas definitief indien IBKI een volledig ingevuld en ondertekend (digitaal) aanmeldformulier heeft ontvangen en het voor het examen verschuldigde tarief is ontvan­gen.

  6. Aan de deelnemer wordt ten minste 15 dagen vóór de datum van het examen een oproep verzonden voor deelname, waarop onder andere wordt vermeld:

    • De datum van het examen.

    • De plaats en het gebouw waar het examen wordt gehouden.

    • Het tijdstip waarop de deelnemer op de examenlocatie aanwezig moet zijn. Indien de deelnemer niet op het in de uitnodiging vermelde tijdstip op de examenlocatie aanwezig is, wordt hij niet meer toegelaten tot respectievelijk mag hij niet deelnemen aan het examen waarvoor hij was aangemeld.

    IBKI stelt zich niet aansprakelijk voor het zoekraken van de oproep.

  7. Voor de annulering en het verschuiven van een examen zijn de inschrijfvoorwaarden voor individuele deelname aan examens bij IBKI van toepassing.

  8. De examens zijn niet openbaar. De voorzitter verleent slechts toegang tot het examen aan deelnemers die in het bezit zijn van een daartoe strekkend, op zijn naam gesteld bewijs dat door of namens IBKI is ondertekend.

  9. De deelnemer moet een presentielijst tekenen als bewijs van aanwezigheid.

Artikel 7: Verloop van het examen

  1. De deelnemer moet zich, om te mogen deelnemen, bij aanvang van het examen kunnen legitimeren door middel van een geldig legitimatiebewijs, zoals paspoort, rijbewijs en dergelijke en moet de presentielijst ondertekenen als bewijs van zijn aanwezigheid.

    1. De deelnemer moet toestemming geven dat zijn pasfoto en handtekening uit het rijbewijsregister afgedrukt mogen op zijn bevoegdheidspas. Indien de pasfoto en de handtekening uit het rijbewijsregister niet gebruikt kunnen worden, of dat het rijbewijsregister niet kan worden geraadpleegd, wordt van de deelnemer voorafgaand aan het examen een pasfoto gemaakt te worden en geeft hij doormiddel van een handtekening toestemming. In het geval dat een deelnemer geen toestemming geeft om een foto en handtekening te gebruiken mag hij niet deelnemen aan het examen.

  2. Deelnemers moeten het examen in zijn geheel in één keer afleggen.

  3. Het examen wordt geheel afgenomen in de Nederlandse taal. Een deelnemer dient daarom de Nederlandse taal, zowel het lezen als het schrijven, in voldoende mate te beheersen.

  4. De deelnemers zijn gehouden aanwijzingen van de commissie op te volgen.

  5. Van het examen wordt een verslag opgemaakt, waarin bijzonderheden met betrekking tot het examen worden vermeld.

  6. De deelnemer die zich op enigerlei wijze voor of tijdens het examen aan bedrog schuldig maakt, of heeft gemaakt, of handelt in strijd met het reglement wordt door de commissie van (verdere) deelneming uitgesloten. Er zal geen teruggaaf van het examengeld plaatsvinden.

    1. Onder bedrog wordt in ieder geval verstaan:

      1. Het op enige wijze noteren van examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan.

      2. Het meenemen van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen buiten het examenlokaal dan wel naar en in het examenlokaal.

      3. Het gebruik van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan zoals bedoeld onder lid a en b van dit artikel tijdens het examen.

      4. Het bewust onnodig examens af te leggen zonder de intentie om een serieuze poging te doen om te slagen of om informatie te vergaren over examenvragen of om andere oneigenlijke redenen.

    2. De deelnemer zal niet eerder dan vierentwintig maanden na datum vaststelling bedrog of fraude worden toegelaten tot een volgend examen.

  7. Indien een deelnemer zich schuldig maakt aan misdraging of verstoring van het examen, kan de commissie, onder schriftelijke opgave van redenen en in overleg met de directeur IBKI, de deelnemer per direct de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut ontzeggen en schriftelijk een ontzegging van de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut gedurende een bepaalde termijn opleggen.

    1. Onder misdraging wordt in ieder geval verstaan:

      1. Verbaal of fysiek geweld of dreiging daarmee ten opzichte van leden van de examenbeoordelingscommissie en/of personeel van het exameninstituut.

      2. Moedwillige beschadiging/vernieling van roerende en/of onroerende goederen op het terrein van het exameninstituut.

      3. Verstoring van het examen in elke mogelijke vorm.

    2. De ontzegging van de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut is gebonden aan de volgende termijnen:

      1. Als het de eerste keer is dat de deelnemer zich schuldig maakt aan misdraging: maximaal 12 maanden.

      2. Als dezelfde deelnemer zich een tweede keer schuldig maakt aan misdraging: maximaal 48 maanden.

      3. Als dezelfde deelnemer zich een derde keer schuldig maakt aan misdraging: permanente ontzegging.

  8. Bij het optreden van een computerstoring bij een examen op de computer dient de deelnemer in elk geval het volledige examen af te leggen.

  9. Als het examen naar het oordeel van de commissie niet binnen 15 (vijftien) minuten op de computer kan worden voortgezet, zal de deelnemer voor een nieuwe examendatum worden uitgenodigd. Voor het examen op deze nieuwe examendatum wordt geen examentarief in rekening gebracht.

  10. Als door een stroomstoring ook geen schriftelijk examen kan worden afgelegd, zal de deelnemer voor een nieuwe examendatum worden uitgenodigd. Voor het examen op deze nieuwe examendatum wordt geen examentarief in rekening gebracht.

  11. Gedeeltelijk afgelegde examens op de computer worden door de examenbeoordelingscommissie ongeldig verklaard.

  12. Het aanstaan of gebruik van mobiele communicatiemiddelen zoals telefoons, horloges, oortjes, e.d. is tijdens het examen niet toegestaan.


4: Uitvoering van het examen


Artikel 8. Inhoud van het examen

  1. Het examen bestaat uit 2 delen. Deel 1 wordt afgenomen in de vorm van meerkeuze- en invulvragen. Tijdsduur totaal 45 minuten. Deel 2 wordt afgenomen middels het uitvoeren van 6 praktijkopdrachten. Tijdsduur totaal 90 minuten.

  2. Deel 1 - Procedures en wettelijke voorschriften.

    1. Aanvaarding voertuig.

    2. Verwerking keuringsgegevens.

    3. Invullen keuringsrapport.

    4. Het vaststellen van de goedkeuringstermijn.

    5. Het afmelden.

    6. Verwerking keuringsresultaten.

    7. Medewerking aan de steekproefkeuring.

    8. Beroepsprocedure.

    9. Enige kennis inzake wetgeving betreffende de verplichte periodieke keuring.

    Deel 2 - Kennis en vaardigheid in het keuren met het oog op de verkeersveilig­heid en de milieubelasting van Motorrijtuigen met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kg en aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kg. Er wordt getoetst op de genoemde keuringseisen en de daarbij behorende Wijze van keuren, de Aanvullende permanente eisen en de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK.

    Onderdeel I - Remsysteem

    Hierbij worden de artikelen 5.*.31 t/m 5.*.40 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK-voorschriften getoetst.


    Onderdeel II - Stuurinrichting

    Hierbij wordt artikel 5.*.29 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK- voorschriften getoetst.


    Onderdeel III - Het onderstel

    Hierbij worden de artikelen 5.*.3, 5.*.4 en 5.*.15 t/m 5.*.28 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK-voorschriften getoetst.


    Onderdeel IV - Carrosserie

    Hierbij worden de artikelen 5.*.3, 5.*.4 en 5.*.41 t/m 5.*.49 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK-voorschriften getoetst.


    Onderdeel V - Verlichting

    Hierbij worden de artikelen 5.*.51 t/m 5.*.65 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK-voorschriften getoetst.


    Onderdeel VI - Diversen

    Hierbij worden de artikelen 5.*.3 t/m 5.*.13 en 5.*.66 t/m 5.*.71 van de keuringseisen en alle overige daarop betrekking hebbende APK-voorschriften getoetst.

  3. Bij het beantwoorden van de gestelde vragen mag de door IBKI beschikbaar gestelde regelgeving, het RDW boek APK-regelgeving en de door de RDW ter beschikking gesteld online APK-regelgeving worden geraadpleegd. Het gebruik van andere stukken of digitale media en apparatuur als naslagwerk is niet toegestaan. Hulpmiddelen voor het maken berekeningen worden verstrekt.

Artikel 9: Beoordeling

  1. Het oordeel over de kennis en de vaardigheid van de deelnemer wordt vastgelegd met de waardering voldoende of onvoldoende.

  2. Het toe te kennen eindresultaat aan het door de deelnemer gemaakte werk wordt vastgesteld aan de hand van een van tevoren vastgestelde cesuur.

Artikel 10: Uitslag van het examen

  1. De deelnemer is geslaagd indien hij/zij voldoet aan alle criteria:

    • Voor deel 1 een voldoende heeft behaald.

    • Voor deel 2 een voldoende heeft behaald.

  2. De deelnemer die niet voldoet aan alle in artikel 10.1 gestelde criteria is gezakt.

  3. De deelnemer ontvangt aan het eind van het examen van de voorzitter de uitslag, onder overlegging van een resultatenlijst.

  4. Het diploma en de daarbij behorende bevoegdheidspas worden uiterlijk 3 weken na het examen opgestuurd.

  5. Het diploma wordt ondertekend door: de directeur van IBKI, de gecommitteerde en de geëxamineerde.

Artikel 11. Vrijstellingen

  1. Een deelnemer kan bij een herkansing een éénmalige vrijstelling van een deel verkrijgen als:

    • het deel met een voldoende resultaat is afgelegd.

    • dit resultaat geregistreerd staat in Mijn IBKI.

    • het laatst genoten examen APK-keurmeester door de deelnemer in zijn volledigheid (deel 1,2 en 3) is afgelegd.

    • de afnamedatum van dit examen niet meer dan 3 maanden in het verleden ligt.

  2. Behaalt een deelnemer bij een herkansing een onvoldoende resultaat voor dit deel, dan vervalt de éénmalige vrijstelling en dient een volgend examen weer in zijn volledigheid te worden afgelegd. Men kan dus bij de tweede, vierde, enz, deelname een mogelijke vrijstelling krijgen.

5: Slotbepalingen

Artikel 11: Slotbepalingen

  1. De registratie van de bevindingen tijdens het examen wordt door IBKI gedurende 3 maanden bewaard.

  2. Van iedere geslaagde deelnemer worden na het examen de gegevens inclusief de geldigheid van zijn bevoegdheid tot keuren doorgegeven aan de Dienst Wegverkeer ten behoeve van de door deze dienst bij te houden keurmeesterregistratie.

  3. Van iedere kandidaat deelnemer worden de gegevens, met betrekking tot de geldigheid van zijn diploma, bewaard in het archief van IBKI gedurende 20 jaar te rekenen vanaf de dag van deelname aan het laatst afgelegde examen.

  4. Klachten inzake de gevolgde werkwijze of anderszins dienen binnen een termijn van 30 dagen na afloop van het examen schriftelijk en met redenen omkleed bij de directeur IBKI te worden ingediend. Tegen de examenuitslag is geen beroep mogelijk.

  5. Originele of kopieën van examenvragen, -opdrachten of uitwerkingen worden niet vrijgegeven/verstrekt.

  6. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet wordt door de voorzitter, na overleg met de gecommitteerde, een beslissing genomen.

  7. Dit reglement wordt aangehaald als Reglement voor het examen Keurmeester periodieke keuring zware (bedrijfs)voertuigen van 01 oktober 2024.

  8. Indien van toepassing komt met dit reglement het voorgaande reglement te vervallen.

  9. Het reglement is verkrijgbaar bij IBKI.

6: Voorbeeld bevoegdheidspas

Model bevoegdheidspas.