Wat is het educatief traject?
Het educatief traject is een speciaal maatwerktraject aan theorie- en praktijkcursussen, gevolgd door een praktische begeleiding.
Het is gemaakt voor rij-instructeurs die een verlenging van 6 maanden van hun WRM-bevoegdheidspas hebben ontvangen. Zo krijg je als rij-instructeur de kans om binnen een half jaar alsnog je WRM-bevoegdheidspas te verlengen.
Het educatief traject is altijd maatwerk omdat deze bijscholingscursussen moeten aansluiten op de onvoldoende beoordelingscriteria van de laatste 3 praktijkbegeleidingen van de rij-instructeur.
Die verlenging ontvang je alleen als je aan deze 3 voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden gelden alleen als ze gebeuren of gedaan zijn vóórdat je WRM-bevoegdheidspas is verlopen.
Je hebt een onvoldoende gekregen voor de 3e praktijkbegeleiding (ofwel de 2e herkansing).
Je hebt alle 6 dagdelen/18 uur aan bijscholingscursussen gevolgd.
Je hebt een originele, geldige VOG-verklaring aangeleverd.
Voldoe je niet aan alle 3 de voorwaarden? Dan moet je het herintrederstraject volgen.
Hoelang duurt het educatief traject en waar bestaat het uit?
Het educatief traject duurt 18 uur in totaal: 6 dagdelen van minimaal 3 uur. Het traject bestaat uit theorie- en praktijkcursussen met tenminste 3 verplichte onderdelen. Het intakegesprek is hierbij altijd het startpunt of eerste dagdeel omdat je hier samen met je opleider een lesplan op maat maakt. Het bestaat uit:
Een intakegesprek tussen opleider en rij-instructeur, inclusief het maken en ondertekenen van een lesplan & gesprekverslag.
Minstens 2 praktijklessen van de rij-instructeur met een eigen leerling.
Een eindgesprek tussen opleider en rij-instructeur, inclusief het maken en ondertekenen van een gesprekverslag.
Belangrijk:
Voor de praktijklessen worden IBKI-beoordelingsprotocollen ingevuld. Ze worden niet geregistreerd bij IBKI maar wel bewaard als bewijs.
De verplichte onderdelen moeten worden aangevuld met theoretische bijscholingscursussen. Let op: deze theoretische bijscholingscursussen mogen niet alleen bestaan uit de verplichte theoretische bijscholingscursussen die rij-instructeurs normaal al volgen om hun bevoegdheid te verlengen.
Je mag aan meerdere deelnemers tegelijk lesgeven maar een lesplan op maat is verplicht.
Wat moet ik als rij-instructeur tijdens een educatief traject doen?
Je moet naar een opleider gaan en vragen om een educatief traject te starten. Dit is een maatwerktraject dat je samen met de opleider opstelt en laat certificeren door het IBKI. De bedoeling is dat je aan je zwakke punten gaat werken die ervoor gezorgd hebben dat je 3 praktische begeleidingen niet hebt gehaald.
Het educatief traject duurt 18 uur in totaal: 6 dagdelen van minimaal 3 uur. Het traject bestaat uit theorie- en praktijklessen met tenminste 3 verplichte onderdelen. Het intakegesprek is hierbij altijd het startpunt of eerste dagdeel omdat je hier samen een lesplan op maat maakt.
Overzicht educatief traject
Een intakegesprek tussen opleider en rij-instructeur, inclusief het maken en ondertekenen van een lesplan & gesprekverslag.
Minstens 2 praktijklessen van de rij-instructeur met een eigen leerling.
Een fysiek eindgesprek tussen opleider en rij-instructeur, inclusief het maken en ondertekenen van een gesprekverslag.
Na afronding van het 6 dagdelen/18 uur durende educatief traject volg je een aparte praktische begeleiding.
Slaag je hiervoor? Dan word je WRM-bevoegdheidspas verlengd met 5 jaar. De 5-jaar verlenging start nadat de 6-maanden verlenging afloopt.
Volg je de cursussen niet of haal je het praktijkexamen niet? Dan verloopt je WRM-lesbevoegdheid. De enige kans om dan nog de WRM-bevoegdheid te halen is via het herintrederstraject.
Volg je het educatief traject wel maar zak je voor de afsluitende praktische begeleiding? Dan word je WRM-bevoegdheidspas weer met 6 maanden verlengd en ga je het herintrederstraject opnieuw doorlopen.
Belangrijk:
Voor de praktijklessen worden IBKI-beoordelingsprotocollen ingevuld. Ze worden niet geregistreerd bij IBKI maar wel bewaard als bewijs.
De verplichte onderdelen moeten worden aangevuld met bijscholingscursussen. Deze bijscholingscursussen mogen niet alleen bestaan uit de verplichte bijscholingscursussen die rij-instructeurs normaal al volgen om hun bevoegdheid te verlengen.
IBKI laat de opleider de cursussen registreren en kan steekproeven uitvoeren.
Je hoeft geen nieuwe VOG-verklaring op te sturen als deze niet verlopen is.
Zijn de bijscholingscursussen binnen een educatief traject altijd 1-op-1?
Nee, dat hangt van de opleider en de bijscholingscursus af. De opleider mag de afgesproken lessen zowel aan jou individueel als aan een groep geven, maar er moet wel sprake zijn van maatwerk.
Hebben de bijscholingscursussen tijdens het educatief traject ook examens?
Dat hangt ervan af, de bijscholingscursussen die je voor 6 dagdelen/18 uur moet volgen tijdens het educatief traject hebben geen examens.
Je moet wel verplicht aanwezig zijn. De opleider kan wel testen of je voldoende kennis hebt meegekregen met bijvoorbeeld een aantal meerkeuzevragen na afloop.
Het educatieve traject wordt wel afgesloten met een praktische begeleiding wat een soort praktijkexamen is.
Hoe kan ik als opleider verzoeken voor een educatief traject certificeren?
Alle educatieve trajecten moeten eerst gecertificeerd worden door het IBKI. Hieronder de stappen voor het certificeringsproces.
Stap 1: De check
Ben je als opleider al bekend bij het IBKI als aanbieder van theoretische bijscholingscursussen? Dan kun je direct door naar stap 2.
Ben je als opleider nog niet bekend bij het IBKI als aanbieder van theoretische bijscholingscursussen? Dan moet je eerst het volgende doen:
Een gewaarmerkt digitaal uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) opsturen via de keuzehulp.
Na ontvangst doen we een kredietwaardigheidscheck.
Na goedkeuring sturen we een overeenkomst die je moet tekenen en terugsturen.
Gedaan? Dan kun je verder met stap 2.
Stap 2: De intake
Nadat je aanmeldingen krijgt van rij-instructeurs voor een educatief traject ga je eerst de intakegesprekken voeren en de lesplannen per deelnemer opstellen. Het intakegesprek begint altijd vóór het indienen van de certificeringaanvraag en de daadwerkelijke start van dagdeel 2 t/m 6.
Bij het intakegesprek bespreek je de 3 beoordelingsprotocollen van de rij-instructeur en schrijf je op welke doelen de deelnemer wil behalen. Dit alles vat je samen in een lesplan & gesprekverslag. Dat laatste moet ondertekend zijn door de opleider en de deelnemer.
Stap 3: De aanvraag
Voor de certificeringsaanvraag moet je de volgende documenten meesturen:
Gegevens opleider.
Gegevens docent.
Het ondertekende gesprekverslag.
Het lesplan.
Een kopie van het beoordelingsprotocol van de 3 praktijkbegeleidingen.
Als je alles verzameld hebt, kun je de aanvraag starten via de keuzehulp. Binnen 2 weken nemen we contact op over de goedkeuring. Het kan zijn dat we extra info nodig hebben. In zo'n geval moet je dat eerst aanleveren.
Stap 4: Het lesplan uitvoeren & afronden
Na goedkeuring start je met het uitvoeren van het lesplan, inclusief de 2 praktijklessen. Hier vul je per praktijkles een beoordelingsprotocol in. Alles afgerond? Dan voer je een eindgesprek en maak je een eindgesprekverslag die zowel opleider als deelnemer ondertekenen.
Het eindgesprekverslag stuur je samen met de beoordelingsprotocollen van de 2 praktijkcursussen naar ons op. Na goedkeuring registreren we het educatieve traject als voltooid. De rij-instructeur kan vervolgens de verplichte praktische begeleiding bij ons aanvragen die binnen de verlengingperiode van 6 maanden moet worden uitgevoerd.
Als je alles verzameld hebt, kan je het uploaden via de keuzehulp.