Rij-instructeur worden: stappenplan categorie A
Hoe word je WRM rij-instructeur categorie A? Lees de stappen
Stappenplan rij-instructeur A worden
Wil je je WRM-bevoegdheid halen voor categorie A en ben je benieuwd hoe de IBKI-examens er uitzien? Lees dan dit stappenplan.
Stap 1: de aanmelding & uitnodiging
Toelatingseisen:
Ga je voor categorie A? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.
Leeftijd & rijbewijs:
Geldig rijbewijs A.
Geldig WRM-bevoegdheidscertificaat categorie B.
Minimaal 20 jaar als je een A-rijbewijs van voor 19 januari 2013 hebt. Dit A-rijbewijs moet op het moment van aanmelden van categorie A zwaar zijn. Categorie A licht is niet voldoende voor aanmelding omdat je met een zware motorfiets moet rijden.
Minimaal 22 jaar als je een A-rijbewijs van ná 19 januari 2013 hebt. Dit rijbewijs moet op het moment van aanmelden categorie A zijn. Categorie A1 of A2 is niet voldoende voor aanmelding omdat je met een zware motorfiets moet rijden.
Je hoeft geen kopieën naar IBKI op te sturen.
Aanmeldingsdetails:
Jij of je werkgever/opleider kan je aanmelden via Mijn IBKI.
De stagebeoordeling (3a) kan worden aangemeld door jou via het aanmeldformulier-deelnemer of je door je werkgever/opleider via het aanmeldformulier-werkgever/opleider. Het aanmeldformulier moet jij of je werkgever/opleider printen, invullen en mailen naar [email protected].
Uitnodigingsdetails:
Na aanmelding ontvang je een uitnodiging per e-mail voor je examen met de volgende instructies:
Datum, tijdstip & locatie van het examen.
Geldig, niet-verlopen rijbewijs Cat. A meenemen en een geldige WRM-bevoegdheidspas.
Andere details zoals een eigen voertuig meenemen bij praktijkexamens 1b, 1c & 3a.
Belangrijk:
Hou rekening met het verkeer en kom ruim op tijd. Ben je te laat? Dan moet je het examen op een andere dag doen. Voorkom gedoe en zorg gewoon dat je ruim op tijd bent.
Je kunt niet alle onderdelen van de examens WRM rij-instructeur worden categorie A op dezelfde dag doen.
Stap 2: de locatie
Je komt naar de IBKI-locatie die op de uitnodiging staat aangegeven.
Locatiedetails:
De theorie-examens worden uitgevoerd op de IBKI-locatie in Nieuwegein, Dordrecht, Helmond en Zwolle. Ga naar bereikbaarheid voor de routebeschrijving.
De praktijkexamens kunnen op andere locaties worden gegeven. Hier is een overzicht van mogelijke locaties voor centrale examens. Jouw locatie staat op de uitnodiging.
Eenmaal op de IBKI-locatie:
Binnen is het een kwestie van wachten in het restaurant of ander aangegeven ruimte met de rest van de deelnemers.
Vlak voordat het examen begint haalt de examenbegeleider je op voor de legitimatiecontrole. Hier krijg je ook een korte uitleg over de rest van de examendag.
Stap 3: de examens afleggen
Overzicht examens & stage
Je krijgt 1 theorie-examen (1a) en 3 praktijkexamens: 1b, 1c & 3a.
Praktijkexamen/stagebeoordeling 3a kun je pas NA afronding van onderdeel 1 en de verplichte stage doen.
Voor de stages hebben we een apart stappenplan per categorie.
Oefenexamen
Maak het oefenexamen (voor 1a)
Theorie-examen
15 minuten voordat het examen begint haalt de toezichthouder je op voor de legitimatiecontrole. Hier krijg je ook een korte uitleg over de rest van de examendag.
De examens worden op een computer of iPad afgenomen.
Je mag hierbij geen hulpmiddelen gebruiken met uitzondering van ReadSpeaker, een tool dat de vraag voor je kan oplezen. Je ontvangt hiervoor oortjes van IBKI en moet deze naderhand weer inleveren.
Praktijkexamen
Je komt naar de locatie die aangegeven is in de uitnodiging. De examenbegeleider zal legitimatiecontrole uitvoeren. Hier krijg je ook een korte uitleg over de rest van de examendag.
Bij 1b & 1c start je met de praktijkrit voor je categorie met de examinator die de route zal aangeven.
Bij 1b mag alleen bij categorie B je opleider meerijden en uitsluitend op jouw verzoek.
Bij 3a doe je ter afronding van je stage een praktijkrit met een leerling die de stagebeoordeling wordt genoemd. Hierbij volgt de examinator in of op een lesvoertuig zowel jou als je leerling, of de examinator zit bij jou in de volgauto. Af en toe kan het voorkomen dat er nog een extra iemand mee gaat rijden die we bijvoorbeeld inwerken. Hier kan geen bezwaar tegen worden gemaakt.
Je stagebegeleider mag niet meerijden bij 3a.
De leerling bij 3a mag niet het rijbewijs hebben waarvoor examen wordt gedaan.
Kom op tijd, vooral ook bij praktijkexamen 3a. Anders zorg je voor een stressvolle situatie voor jezelf en stel je je leerling teleur.
Voor de praktijkexamens 1b, 1c & 3a moet je eigen voertuigen regelen. Hiervoor gelden voor deze categorie de volgende eisen:
Alles moet in goede staat zijn en voldoen aan alle relevante wettelijke eisen vanuit de overheid, CBR & IBKI.
De originele voertuigdocumenten moet je meenemen zodat de examinator ze kan controleren.
De voertuigen (en aanhangers) moeten volledig all-risk verzekerd zijn.
Bij 1.b praktijkrit & 1.c bijzondere verrichtingen moet de motorfiets:
Tenminste 50 kW vermogen hebben.
Een stationair toerental dat gelijk is aan de fabrieksstandaard. Een motorfiets met verhoogd of vastgezet toerental laten we niet toe.
Een hand/voetgeschakelde versnellingsbak & koppeling hebben. We laten geen motorfiets met (semi-)automatische versnellingsbakken of koppelingen toe. De enige uitzondering hierop is als de deelnemer een rijbewijs A heeft met een officiële aantekening dat er alleen met automaat mag worden gereden.
Mobiele telefoons of een goedwerkende portofooninstallatie inclusief handsfreeset en spraakgestuurde/VOX ontvanger met oortje voor zowel de examenkandidaat op de motorfiets als de examinator die volgt in een eigen auto.
Inclusief beschermende uitrusting komen zoals IBKI & CBR dat voorschrijven.
Bij 3.a stagebeoordeling gelden dezelfde eisen als bij 1.b & 1.c met daar bovenop:
Mag je kiezen tussen het meebrengen van een volgauto of volgmotorfiets.
Moet je 11 pilonnen meenemen.
Eisen uitrusting voor deelnemer & leerling bij praktijkexamens voor categorie A:
Algemeen: De helm, het schoeisel, de handschoenen en de kleding moeten een redelijke mate van bescherming bieden. De bescherming moet niet alleen geboden worden tegen contact met het wegdek of de motorfiets maar ook tegen de (te verwachten) (weers-)omstandigheden. Bij contact met het wegdek of de motor mag niet direct letsel kunnen ontstaan.
Motorhelm: Deze moet goedgekeurd (ECE-keurmerk) en goedpassend zijn. Ook moet de helm zijn voorzien van een vizier en een sluiting waarmee de helm op het hoofd kan worden bevestigd. Een goedgekeurde motorhelm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen.
Schoeisel: Het schoeisel moet bestaan uit stevige schoenen of laarzen die tenminste de enkels bedekken en beschermen.
Handschoenen: Deze moeten de handen en polsen volledig bedekken en beschermen.
Broek: De broek moet de benen volledig bedekken en beschermen.
Jas: De jas moet het bovenlichaam en de armen volledig bedekken en beschermen.
Beschermende kleding, handschoenen en schoeisel die speciaal zijn bedoeld voor motorrijders, die zijn voorzien van protectoren en die CE-gecertificeerd zijn, worden in ieder geval toegelaten als deze aangepast zijn aan de (te verwachten) (weers-)omstandigheden.
Herexamen
Je mag per onderdeel een herkansing doen voor de WRM-examens.
Die herexamens gaan als volgt te werk:
Binnen 1 jaar na de eerste examendatum moet je voor deel 1 voor de onvoldoende delen een herexamen doen.
3a mag je binnen 10 maanden 2x herkansen bij categorie A, C & D/E. Heb je dan nog een onvoldoende? Dan vervallen ook de resultaten bij 1 en moet je die delen opnieuw doen met uitzondering van de stage.
Jij kan je aanmelden via het aanmeldformulier-deelnemer. Je werkgever/opleider kan het aanmeldformulier-werkgever/opleider gebruiken om je aan te melden. Het aanmeldformulier moet jij of je werkgever/opleider printen, invullen en mailen naar [email protected].
Stap 4: de afwikkeling
Na de examens laten we direct weten of je geslaagd bent. Heb je alle examens behaald? Dan ontvang je binnen afzienbare tijd de WRM-bevoegdheidspas voor de desbetreffende categorie. Het behalen van een aanvullende categorie telt mee als praktische bijscholing voor je WRM-lesbevoegdheid.