Naar hoofdinhoud
Een foto van een hand van een oudere man die een formulier invult op een tafel. Aan de overkant zie je de handen van de mensen aan de andere kant van de tafel.

Examenreglement: APK-bevoegdheidsverlenging/hercertificering

Ingangsdatum: 01-07-2022, versie -

Examenreglement: APK-bevoegdheidsverlenging/hercertificering


Inhoudsopgave

1 Algemene bepalingen

2 Toelating tot en regeling van het examen

3 Uitvoering van het examen

4 Slotbepalingen


1 Algemene bepalingen

Artikel 1: Algemeen

Reglement voor het afnemen van het examen Keurmeester periodieke keuring lichte voertuigen (APK2), landbouwvoertuigen (APK3) en zware voertuigen en zware aanhangwagens (APK1). Goedgekeurd door de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer (RDW) bij brief d.d 6 juli 2022, kenmerk: JBZ 22.0009127. Datum inwerkingtreding: 1 juli 2022 (hiermee vervallen alle voorgaande versies van dit reglement).

Artikel 2: Begripsomschrijvingen

  1. Directeur: Directie van de Dienst Wegverkeer (RDW).

  2. Stichting: Stichting VAM, opleidingsin­stituut voor het motorvoertuig-, tweewieler‑ en aanverwant bedrijf, handelend onder de naam IBKI.

  3. IBKI: Het in artikel 19a van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK instituut voor examinering en certificering voor de Mobiliteitsbranche. IBKI is belast met de uitvoering van het examen APK-bevoegdheidsverlenging.

  4. Commissie: Commissie, die onder verantwoordelijkheid van de Stichting is belast met het afnemen van en rapporteren over het verloop van het examen.

  5. Gecommitteerde: Degene die door de Directeur is aangewezen om steekproefsgewijs toezicht te houden op het verloop van het examen.

  6. Keurmeester: Degene die in het bezit is van een diploma keurmeester lichte voertuigen, zware voertuigen, landbouwvoertuigen of zware aanhangwagens en de daarbij behorende bevoegdheidspas, waarvan de bevoegdheid tot keuren niet langer dan twee jaar is verlopen en die ter deelneming aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging lichte-, zware-, landbouwvoertuigen of zware aanhangers.

  7. Examen: De in artikel 22 van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK, genoemde toets die met goed gevolg afgelegd dient te worden om in aanmerking te komen voor de afgifte van een nieuwe bevoegdheidspas, of verlenging, behorende bij het diploma keurmeester lichte voertuigen, zware voertuigen, landbouwvoertuigen en zware aanhangwagens, als aangegeven in de artikelen die betrekking hebben op de eisen te stellen aan gekwalificeerd personeel en die zijn vastgelegd in de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK, die voortvloeit uit de artikelen 84, eerste lid en 85a van de Wegenverkeerswet 1994, dan wel om besluit van de Dienst Wegverkeer ingevolge artikel 87a van de Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot de mogelijkheid tot het keuren en afmelden van voertuigen ongedaan te maken.

  8. Diploma: Het diploma Keurmeester lichte-, zware- en landbouwvoertuigen of zware aanhangers als bedoeld in artikel 20, eerste lid van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK, afgegeven door de Stichting VAM, nadat het examen met goed gevolg bij deze instelling is afgelegd.

  9. Bevoegdheidspas: De in artikel 21 van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK genoemde bevoegdheidspas.

Artikel 3: IBKI

  1. IBKI is verantwoordelijk voor de gehele gang van zaken met betrekking tot het examen.

  2. IBKI draagt het uitvoeren van de examineringwerkzaamheden op aan een commissie.

  3. Het examen staat onder toezicht van een gecommitteerde.

  4. IBKI draagt er zorg voor dat de gecommitteerde in de gelegenheid wordt gesteld datgene te doen wat voor de vervulling van de taak nodig is.

Artikel 4: De commissie

  1. De commissie is onder verantwoordelijkheid van IBKI belast met het afnemen van het examen.

  2. De leden van de commissie worden telkens voor de duur van één examen door het bestuur van de Stichting benoemd.

  3. De commissie bestaat uit minimaal 2 commissieleden.

  4. Een commissielid mag nimmer zijn leerlingen, naaste familieleden of zakelijke relaties (personeel inbegrepen) examineren.

  5. Eén van de commissieleden verzorgt, in het kader van de kwaliteitsbewaking, van het door hem bijgewoonde examen APK-bevoegdheidsverlenging een verslag over de wijze van uitvoering en het verloop van het examen APK-bevoegdheidsverlenging. 

  6. De door het commissielid gemaakte rapportage is ten behoeve van IBKI maar is op verzoek gedurende drie maanden tevens beschikbaar voor de Directeur.

2: Toelating tot en regeling van het examen


Artikel 5. Regeling van het examen

  1. Deelname aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging is alleen mogelijk voor personen, die in het bezit zijn van het diploma keurmeester of een bevoegdheidspas keurmeester lichte voertuigen, zware voertuigen, landbouwvoertuigen en zware aanhangwagens, als aangegeven in de artikelen, uitgegeven door IBKI en maximaal 2 jaar na het verlopen van de geldigheidsduur van het diploma respectievelijk de laatst verstrekte bevoegdheidspas.

  2. Het examen APK-bevoegdheidsverlenging wordt ten minste eenmaal per kwartaal georganiseerd en het volledige examen duurt een halve dag.

  3. De inschrijving van de keurmeester vindt plaats door rechtstreekse aanmelding bij IBKI.

  4. Keurmeesters worden over de inschrijvingsvoorwaarden en datum van het examen APK-bevoegdheidsverlenging in kennis gesteld door de Stichting.

  5. De inschrijving van de keurmeester voor het examen is pas definitief indien IBKI een volledig ingevuld en ondertekend inschrijfformulier heeft ontvangen en het voor het examen verschuldigde tarief is ontvangen.

  6. Aan de keurmeester wordt ten minste 15 dagen vóór de datum van het examen een oproep verzonden voor deelname, waarop onder andere wordt vermeld:

    • De datum van het examen.

    • De plaats en het gebouw waar het examen wordt gehouden.

    • Het tijdstip waarop de deelnemer op de examenlocatie aanwezig moet zijn. Indien de keurmeester niet op het in de uitnodiging vermelde tijdstip op de examenlocatie aanwezig is, beslist de secretaris of de keurmeester kan worden toegelaten tot, respectievelijk deelnemen aan, het examen waarvoor de keurmeester was aangemeld. IBKI stelt zich niet aansprakelijk voor het zoekraken van de oproep.

  7. Voor de annulering en het verschuiven van een examen zijn de inschrijfvoorwaarden voor individuele deelname aan examens bij IBKI van toepassing.

  8. De examens zijn niet openbaar. De voorzitter verleent slechts toegang tot het examen aan deelnemers die in het bezit zijn van een daartoe strekkend, op zijn naam gesteld bewijs dat door of namens IBKI is ondertekend.

  9. Als bewijs van aanwezigheid dient de keurmeester de presentielijst te worden getekend.


3: Uitvoering van het examen

Artikel 6: Verloop van het examen

  1. De keurmeester moet zich, om te mogen deelnemen, bij aanvang van het examen kunnen legitimeren door middel van een geldig legitimatiebewijs, zoals paspoort, rijbewijs en dergelijke.

    1. De keurmeester moet toestemming geven dat zijn pasfoto en handtekening uit het rijbewijsregister afgedrukt mogen op zijn bevoegdheidspas. Indien de pasfoto en de handtekening uit het rijbewijsregister niet gebruikt kunnen worden, of dat het rijbewijsregister niet kan worden geraadpleegd, wordt van de keurmeester voorafgaand aan het examen een pasfoto gemaakt te worden en geeft hij doormiddel van een handtekening toestemming.

  2. Keurmeesters moeten het examen in zijn geheel in één keer af te leggen.

  3. Het examen wordt geheel afgenomen in de Nederlandse taal. Een deelnemer dient daarom de Nederlandse taal, zowel het lezen als het schrijven, in voldoende mate te beheersen.

  4. De keurmeesters dienen aanwijzingen van de commissie op te volgen.

  5. Van het examen wordt een verslag opgemaakt, waarin bijzonderheden met betrekking tot het examen worden vermeld.

  6. De keurmeester die zich op enigerlei wijze voor of tijdens het examen aan bedrog schuldig maakt, of heeft gemaakt, of handelt in strijd met het reglement wordt door de commissie van (verdere) deelneming uitgesloten.

    Er zal geen teruggaaf van het examengeld plaatsvinden.

    1. Onder bedrog wordt in ieder geval verstaan:

      • Het op enigerlei wijze noteren van examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan.

      • Het meenemen van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen buiten het examenlokaal dan wel naar en in het examenlokaal.

      • Het gebruik van de examenvragen, -antwoorden of uitwerkingen daarvan zoals bedoeld onder lid a en b van dit artikel tijdens het examen.

    2. Na datum vaststelling misbruik beslist de directeur IBKI wanneer de keurmeester weer kan worden toegelaten tot een volgend examen.

  7. Indien de keurmeester zich schuldig maakt aan misdraging kan de commissie, onder schriftelijke opgave van redenen en in overleg met de directeur IBKI, de keurmeester per direct de toegang tot de gebouwen van het exameninstituut ontzeggen.

    1. Onder misdraging wordt in ieder geval verstaan:

      • Verbaal of fysiek geweld of dreiging daarmee ten opzichte van leden van de examenbeoordelingscommissie en/of personeel van het exameninstituut.

      • Moedwillige beschadiging/vernieling van roerende en/of onroerende goederen op het terrein van het exameninstituut.

      • Verder is het ter beoordeling van de commissie gedrag aan te merken als misdraging in de zin van dit artikel. Misdraging zal altijd gemeld worden aan de directeur IBKI welke schriftelijk aan de keurmeester een besluit kenbaar maakt wat hiervan de (vervolg)consequenties zijn.

  8. Bij het optreden van een computerstoring bij een examen op de computer dient de keurmeester in elk geval het volledige examen af te leggen.

  9. Als het examen naar het oordeel van de commissie niet binnen 15 (vijftien) minuten op de computer kan worden voortgezet, ontvangt de keurmeester van de commissie een schriftelijk examen. Het schriftelijk examen dient volledig door de keurmeester te worden voltooid.

  10. Als door een stroomstoring ook geen schriftelijk examen kan worden afgelegd, zal de keurmeester voor een nieuwe examendatum worden uitgenodigd. Voor het examen op deze nieuwe examendatum wordt geen examentarief in rekening gebracht.

  11. Gedeeltelijk afgelegde examens op de computer worden door de examenbeoordelingscommissie ongeldig verklaard.

  12. Het aanstaan, of gebruik, van communicatiemiddelen, welke niet door IBKI zijn verstrekt, is tijdens het examen niet toegestaan.


Artikel 7. Inhoud van het examen

  1. Het examen APK-bevoegdheidsverlenging/hercertificering bestaat uit 2 onderdelen. Een praktijkexamen dat wordt afgenomen in een praktijkhal en theorie-examen dat wordt afgenomen in een theorielokaal.

  2. Bij het praktijkexamen wordt onder meer getoetst of de keurmeester de APK eisen en normen kan toepassen en interpreteren via beoordelingen die uitgevoerd moeten worden op voertuigen, of onderdelen van voertuigen.

  3. De maximum beschikbare tijd voor het praktijkexamen is, inclusief uitleg, 75 minuten. De beschikbare tijd wordt gelijk verdeeld over alle uit te voeren opdrachten.

  4. Bij het theorie-examen, dat uit 5 onderwerpen  bestaat, wordt onder meer getoetst of de keurmeester voldoende kennis heeft van de APK eisen en normen op hoofdlijnen, en of hij/zij in staat is details met betrekking tot de APK eisen en normen in de officiële regelgeving op te zoeken.

  5. De maximum beschikbare tijd voor de beantwoording van de vragen in het theorie-examen is 90 minuten.

  6. Over het voorbereiden van de keuring alsmede het volledig afwerken van de keuring worden eveneens vragen gesteld.

  7. Bij het beantwoorden van de vragen mogen de door IBKI beschikbaar gestelde regelgeving, het RDW boek APK-regelgeving, de door de RDW ter beschikking gesteld online APK-regelgeving alsmede eigen naslagwerken worden geraadpleegd. Het gebruik van andere stukken of digitale media en apparatuur is niet toegestaan.

  8. De vragen en antwoorden zijn volledig gebaseerd op de geldende regelgeving zoals die door de RDW wordt verstrekt. Aan de inhoud van andere geraadpleegde naslagwerken kunnen geen rechten worden ontleend.

  9. De beantwoording van de gestelde vragen in de praktijkhal en in het theorielokaal vindt plaats via een geautomatiseerd systeem, computer of soortgelijke apparatuur, dan wel in bijzondere omstandigheden deels of geheel schriftelijk.

  10. De te stellen vragen zijn merendeels meerkeuze vragen, maar kunnen invul- of polytoomvragen zijn.

  11. Het examen APK-bevoegdheidsverlenging duurt één dagdeel: ochtend, middag, of avond.

Artikel 8: Onderwerpen van het examen en de beoordeling

  1. Tijdens het examen APK-bevoegdheidsverlenging worden vragen gesteld over de keuringseisen van de Regeling Voertuigen, hoofdstuk 5, de artikelen 5.*.1 t/m 5.*.78, die betrekking hebben op de, in het kader van de periodieke keuring, keuringsplichtige voertuigen en de daarop van toepassing zijnde lagere regelgeving zoals de ’Wijze van Keuren’ en de ’Aanvullende permanente eisen’, evenals over de administratieve procedures APK en ‘Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK’.

  2. De vragen worden verdeeld over de onderstaande onderwerpen:

    • Motor, milieu en krachtoverbrenging

      (dit geldt niet voor het examen zware aanhangwagens en landbouwvoertuigen).

    • Assen, ophanging en stuurinrichting.

    • Reminrichting.

    • Verlichting

    • Carrosserie, bouwwijze, algemeen en verbindingen.

  3. Het oordeel over de kennis en de vaardigheid van de keurmeester wordt vastgelegd met een cijfer.

  4. Er is alleen sprake van een voldoende resultaat voor het examen, indien de keurmeester voor elk van de 5 onderwerpen in het theorie-examen een voldoende (5,5) heeft behaald én voor het praktijkexamen gemiddeld een voldoende (5,5) heeft behaald.

  5. Per examenonderwerp geldt:

    • Voor een onderwerp in het theorie-examen is sprake van een voldoende (5,5) indien de keurmeester ten minste 70% van het aantal gestelde vragen goed beantwoord heeft.

    • Voor het praktijkexamen is sprake van een voldoende (5,5) indien de keurmeester voor dit onderwerp ten minste 70% van het totaal aantal gestelde vragen goed beantwoord heeft.

  6. Er is sprake van een onvoldoende resultaat indien de keurmeester bij één of meerdere onderwerpen van de theorie NIET de vereiste 70% van het aantal gestelde vragen correct heeft beantwoord en/of indien de keurmeester van de praktijk NIET de vereiste 70% van het aantal gestelde vragen correct heeft beantwoord.

    1. Resultaat voldoende:

      • Alle onderwerpen van het theoriedeel voldoende.

      • Ten minste 70% van de vragen van het praktijkdeel voldoende.

Artikel 9: Hercertificering/bevoegdheidsverlenging

  1. In overeenstemming met het bepaalde in artikel 22 van de Regeling erkenning en keuringsbevoegdheid APK krijgt de keurmeester die met voldoende resultaat heeft deelgenomen aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging in verband met het verstrijken van de geldigheidsduur van zijn diploma dan wel bevoegdheidspas uitsluitend in dat geval een verlenging van zijn bevoegdheid tot keuren van twee jaar.

  2. Aan de keurmeester die met onvoldoende resultaat heeft deelgenomen aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging wordt geen verlenging van de bevoegdheid tot keuren verstrekt. De bevoegdheidsverlenging kan pas weer worden verstrekt als het examen APK-bevoegdheidsverlenging met voldoende resultaat is afgerond, met uitzondering van die gevallen waarin sprake is van een situatie als bedoeld in artikel 8.5.

  3. In geval de keurmeester binnen zes maanden voorafgaand aan de afloopdatum van zijn bevoegdheid tot keuren deelneemt aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging, wordt de verlenging van de bevoegdheid tot keuren gerekend vanaf deze afloopdatum.

  4. In geval de keurmeester deelneemt aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging na het verlopen van zijn bevoegdheid tot keuren, doch uiterlijk binnen 2 jaar, wordt de verlenging van de bevoegdheid tot keuren gerekend vanaf de dag waarop de keurmeester heeft deelgenomen aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging.

  5. In geval de keurmeester deelneemt aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging, vanwege een besluit van de Dienst Wegverkeer, ingevolge artikel 87a, tweede of derde lid van de Wegenverkeerswet 1994, waardoor de mogelijkheid tot afmelden van gekeurde voertuigen is of zal worden ingetrokken of geschorst, wordt, indien het examen APK-bevoegdheidsverlenging met voldoende resultaat is afgelegd, de geldigheidsduur van het diploma dan wel de bevoegdheidspas niet verlengd.

  6. Aan de keurmeester, die het examen APK-bevoegdheidsverlenging met voldoende resultaat heeft afgelegd, wordt door de commissie de resultatenlijst uitgereikt. De bevoegdheidspas, indien van toepassing, wordt door RDW per post naar het door de keurmeester opgegeven adres verzonden.

  7. Indien van de laatst afgegeven bevoegdheidspas de geldigheidsduur meer dan 2 jaar is verlopen, kan niet meer worden deelgenomen aan het examen APK-bevoegdheidsverlenging. In deze situatie kan de bevoegdheid tot keuren alleen weer worden verkregen door opnieuw het examen keurmeester met goed gevolg af te leggen. Aan de keurmeester, die het examen met voldoende resultaat heeft afgelegd, wordt door de commissie de resultatenlijst uitgereikt. De bevoegdheidspas, indien van toepassing, wordt door RDW per post naar het door de keurmeester opgegeven adres verzonden.

4: Slotbepalingen

Artikel 11: Slotbepalingen

  1. De registratie van de bevindingen tijdens het examen wordt door IBKI gedurende 3 maanden bewaard.

  2. Van iedere geslaagde keurmeester worden na het examen de gegevens inclusief de geldigheid van zijn bevoegdheid tot keuren doorgegeven aan de Dienst Wegverkeer ten behoeve van de door deze dienst bij te houden keurmeesterregistratie.

  3. Van iedere keurmeester worden de gegevens, met betrekking tot de geldigheid van zijn diploma, bewaard in het archief van IBKI gedurende 20 jaar te rekenen vanaf de dag van deelname aan het laatst afgelegde examen.

  4. Klachten inzake de gevolgde werkwijze of anderszins dienen binnen een termijn van 30 dagen na afloop van het examen schriftelijk en met redenen omkleed bij de directeur IBKI te worden ingediend. Tegen de examenuitslag is geen beroep mogelijk. Het indienen van een klacht en/of bezwaar schort de gevolgen van het besluit van IBKI niet op.

  5. Elke belanghebbende kan een bezwaar indienen tegen een besluit van IBKI.  

    1. Het bezwaar moet binnen 6 (zes) weken na het besluit worden ingediend bij de onafhankelijke Bezwarencommissie APK.

    2. Verlengen van de eerdergenoemde termijn van 6 (zes) weken is niet mogelijk, ook niet als men ervoor kiest of heeft gekozen om eerst de klachtenprocedure van IBKI te gebruiken.

    3. Het indienen van een klacht en/of bezwaar schort de gevolgen van het besluit van IBKI niet op.

  6. Originele of kopieën van examenvragen, -opdrachten of uitwerkingen worden niet vrijgegeven/verstrekt.

  7.  In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet wordt door de secretaris, eventueel na overleg met de gecommitteerde, een beslissing genomen.

  8. Dit reglement wordt aangehaald als Reglement voor het examen Keurmeester periodieke keuring van 01 mei 2022.

  9. Indien van toepassing komt met dit reglement het voorgaande reglement te vervallen.

  10. Het reglement is verkrijgbaar bij IBKI.

6: Voorbeeld bevoegdheidspas

Model bevoegdheidspas.