Waar bestaan de bijscholingscursussen uit en mag ik zelf kiezen welke ik volg?
Deels. Er is een lijst aan bijscholingscursussen die jaarlijks wordt aangevuld en voldoen aan de leerdoelen van IBKI.
Je moet in ieder geval 1 cursus volgen in de categorie wet & regelgeving en binnen de geldigheid van de WRM-bevoegdheidspas. Als je bijscholingscursus 28, 62 of 64 volgt, dan voldoe je aan deze eis.
Je mag niet 2x (of meer) naar dezelfde cursus gaan. Als je die 2 voorwaarden in acht neemt ben je vrij om voor de rest van je tijd andere bijscholingscursussen te kiezen.
Je moet vóór de verloopdatum van je bevoegdheidspas, alle dagdelen volgen van dezelfde bijscholingscursus. Stel een bijscholingscursus van dezelfde opleider wordt gegeven op 1 & 2 september en later in het jaar op 1 & 2 november. Dan moet je of de volledige bijscholingscursus van 1 & 2 september of die 1 & 2 november volgen. Je mag niet 1 september en 2 november (of andersom) combineren.
Als de dagdelen van dezelfde bijscholingscursus deels voor en deels na de verloopdatum vallen dan telt de hele bijscholingscursus helaas niet mee voor de verlenging van je WRM-certificaat.
Het fijnste voor jezelf is dat je ze ruim op tijd neemt zodat je geen risico loopt.
De kosten per bijscholingscursus verschillen per opleider. Je moet de opleider betalen - niet IBKI. IBKI brengt wel administratiekosten in rekening voor het verwerken ervan.
Je kan in via Mijn IBKI, zien of je bijscholing verwerkt is. Kijk hiervoor bij WRM-bijscholing.
Je moet een geldig rijbewijs en de WRM-bevoegdheidspas meenemen naar een bijscholingscursus. De docent van de cursus zal je identiteitsgegevens controleren én het nummer van de pas.
Een dagdeel staat voor een ochtend of middag.
Een bijscholingscursus kan tussen 2-4 dagdelen tellen. Aangezien je in totaal 6 dagdelen moet halen voor de hercertificering moet je hiermee rekening houden. Je moet iedere bijscholingscursus die je volgt wel helemaal afronden. Anders telt het niet mee voor je totalen.
Je moet per dagdeel (zowel in de ochtend als in de middag) een handtekening zetten op een presentielijst als bewijs van aanwezigheid.
De opleider geeft het door aan IBKI, waarna wij het registreren in onze systemen. IBKI controleert dit aan de hand van periodieke steekproeven. Het is belangrijk dat de opleider aan alle voorwaarden voldoet, anders kunnen je uren worden geschrapt.
Wat als ik niet alle bijscholingscursussen en praktijkbegeleiding binnen 5 jaar doe?
Let op: Als je niet op tijd voldoende bijscholingscursussen hebt gevolgd dan verloopt je WRM-bevoegdheidspas en mag je niet meer lesgeven omdat je WRM-lesbevoegdheid is komen te vervallen.
De enige manier om dan weer een WRM-bevoegdheidspas te krijgen is door of een educatief traject of herintrederstraject te volgen. Voor welke je in aanmerking komt hangt af van de voorwaarden waaraan je voldoet.
Zorg dus dat je op tijd de 6 verplichte dagdelen ofwel minstens 18 uur aan bijscholingscursussen volgt.
Hou hierbij ook rekening met zaken als administratieve verwerking en het laten maken van de WRM-bevoegdheidspas.
Hebben bijscholingscursussen toetsen of examens?
Dat hangt ervan af.
Voor de bijscholingscursussen:
Je hoeft geen overkoepelende toetsen of examens af te leggen bij IBKI.
De externe opleider sluit de bijscholingscursus af met een toets om te controleren of je het onderwerp begrijpt.
Voor de praktijkonderdelen:
Ja. Er is een praktijkexamen ter afronding die de praktijkbegeleiding heet.